De Ierse regering was gedwongen een aantal banken te redden en de kosten daarvan kunnen oplopen tot ruwweg 50 miljard euro. Mede daardoor is het begrotingstekort inmiddels opgelopen tot ruim 30 procent, tien maal meer dan volgens de Europese regels is toegestaan.

Het land met ruim vier miljoen inwoners denkt nog steeds dat het zijn eigen financiële boontjes kan doppen. Maar minister Didier Reynders (Financiën) van huidig EU-voorzitter België acht het onmogelijk dat Ierland uit de problemen komt zonder noodhulp van de Europese Unie te aanvaarden. Maar tot nu toe weigert Dublin een beroep te doen op het noodfonds van 750 miljard dat de EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben ingesteld om de euro stabiel te houden.

Noodfonds

Wel sturen de EU en het IMF donderdag een missie naar het land om de situatie in kaart te brengen. Die kijkt vooral naar de problemen in de Ierse banksector. Mogelijk mondt dat uit in een beroep op het noodfonds, maar het is aan de Ierse regering om daarover een besluit te nemen.

,,De situatie is dringend en zeer ernstig, we hebben geen tijd te verliezen”, zei Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) woensdag ,,Voor de financiële stabiliteit van Europa en voor het herstel van het vertrouwen in de economie, is het van essentieel belang dat het vertrouwen in de Ierse bankensector wordt hersteld.”

'Pijnlijke lessen'

Ook de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner verwacht een snelle oplossing. ,,Europa heeft pijnlijke lessen getrokken uit de trage reactie op de Griekse crisis eerder dit jaar. Er moet snel en resoluut opgetreden worden'', vindt hij.

Het risico voor de korte termijn is volgens econoom Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor dat er een domino-effect ontstaat als het fout gaat met de Ierse bankensector. ,,Door de verplichtingen die zij hebben uitstaan kunnen andere Europese banken ook kopje-onder gaan. Er ontstaat een systeemrisico waardoor je Lehman-achtige toestanden kan krijgen'', zegt Huibers. Toch denkt hij niet dat het zover komt. ,,Uiteindelijk zal er wel een compromis gesloten worden."

Steun

Door de financiële problemen wordt het voor Ierland moeilijker geld te lenen en loopt de rente op Ierse staatsobligaties op. Maar niet alleen Ierland heeft daar last van, het heeft ook zijn weerslag op landen als Portugal en Spanje, die ook met grote schulden kampen. Spanje drong er daarom eerder deze week al bij de Ieren op aan een besluit te nemen over het aanvragen van steun. Ook Portugal heeft gewaarschuwd dat er een grote kans is dat het land ook financiële steun nodig heeft, omdat banken onvoldoende willen lenen.

Zes maanden geleden moesten EU-landen Griekenland nog uit de nood helpen met 110 miljard euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl